Gekmakend denken

 
Vraag: soms word ik overweldigd door gedachten, gekmakend. Hoe krijg ik die gedachtenmaalstroom onder controle?
 
Reactie Anja: mijn inzicht door ervaring is, dat dat gekmakende denken er juist is omdat je controle wilt.
 
Je zoekt naar antwoorden, je wilt achterhalen waarom en hoe. Niet met het oog op zelfonderzoek maar omdat je (opnieuw) grip wilt op een situatie.
 
Je kunt het gevoel hebben gek te worden door het stuwen van gedachten in je hoofd. Bijvoorbeeld omdat jouw overtuigingen zijn onderuit gehaald. Ze hebben een oplawaai gekregen. En in paniek probeer je nu om je mening weer op orde te krijgen, om je overtuigingen te herstellen met bewijzen en nieuwe gedachten.
 
De ene gedachte volgt de andere op met steeds een andere conclusie, maar het gat ermee dichten lukt niet en het cirkeldenken begint weer van voren af aan.
 
Wat je kunt doen om die gedachten te stoppen is stoppen met grip te willen krijgen op de chaos in je hoofd. Stoppen met je overtuigingen weer sluitend te willen krijgen. Aanvaard dat het niet lukt. Punt.
 
Laat het gemaal draaien zonder er nog aan deel te nemen. Die gedachten gaan vanzelf hun geconditioneerde gang zonder jouw tussenkomst. Observeer het zonder in te grijpen. Laat het uitwoeden.
 
Het antwoord komt als er geen antwoord meer te vinden is en je de controle hebt laten varen.